میز ناهار خوری ژاپنی چیست؟
همیشه فرهنگ غربی به دنبال راهی برای کشف و اقتباس از فلسفه فرهنگ شرقی بوده است. این امر در فضای دکوراسیون داخلی بیشتر مشهود است. چابودای میزی سنتی است که در ژاپن استفاده میشود. برای استفاده از این میز باید روی زمین بنشینید؛ برای مثال بسیاری از افراد روی حصیر تاتامی یا کوسن مینشینند. معمولا ارتفاع میز ناهار خوری ژاپنی در رنج 15 تا 30 سانتی متر است و از چوب و به شکل گرد ساخته میشود، با این حال ممکن است اشکال بیضی و مربعی آن را نیز در بازار مشاهده کنید.
نکته جالبی که در مورد میز ژاپنی وجود دارد این است که چهار پایههای میز ناهار خوری زمینی یا ژاپنی تا میشوند و امکان جمع کردن راحت آن وجود دارد و بسیاری از افراد عاشق این ویژگی میز هستند. این ویژگی برای خانههای کوچک امروزی بسیار کمککننده است و فضای زیادی را اشغال نمیکند. آیا میدانید چه داستانی در پس پرده در مورد میز ناهار خوری ژاپنی وجود دارد؟ در ادامه رازهایی را با شما به اشتراک میگذاریم.
تاریخچه میز ناهار خوری ژاپنی یا چابودای
تا قبل از انقلاب صنعتی در فرهنگ ژاپنی صرف شام به صورت خانوادگی رایج نبود. از آنجایی که زنان اجازه خوردن غذا در حضور مردان نداشتند، فقط مردان در جمعهای دوستانه خود شام را سرو میکردند. به همین دلیل بود که این نوع میزها در ابتدا مورد استفاده قرار نمیگرفتند و مردم روی حصیرهای تاتامی مینشستند و غذا میخوردند. در طی دوره میجی ژاپنیها شروع به استفاده از مبلمان کردند.
صنعت گرهای ژاپنی نیز با ایده گرفتن از مبلمانهای جدید، به ساخت چابودای یا میز ناهار خوری ژاپنی مشغول شدند. آنان همیشه به فرهنگ نشستن بر روی زمین احترام میگذاشتند و ارزش زیادی قائل بودند. بنابراین، میزی ساختند که به زمین نزدیکتر باشد و این دو ایده یعنی استفاده از مبلمان و میز ناهارخوری را یکپارچه ساختند و چابودایها برای اولین بار در اواخر سال 1800میان مردم ژاپن رواج یافتند.
میز ناهار خوری ژاپنی چه کاربردهایی دارد؟
اگر برای منزل خود به دنبال میز ناهار خوری پایه کوتاه ژاپنی هستید، چابودای میتواند انتخاب ایده آلی برای شما باشد. شما میتوانید از این میزها برای درس خواندن یا کار کردن به راحتی بدون نیاز به استفاده از صندلی یا میزهای بلندی که ممکن است روی طرز نشستن و سلامت جسمانی شما تاثیر بد بگذارند، استفاده کنید.
همچنین میتوانید با اعضای خانوادهتان دور میز بنشینید و در مورد موضوعات روزمره صحبت کنید و از ارتباط برقرار کردن باهم لذت ببرید. سرو غذاهای خوشمزه پشت این میزهای ناهار خوری ژاپنی همراه خانواده بسیار لذتبخش است! باتوجه به اینکه اخیرا فرهنگ خانوادهها بسیار تغییر کرده و دیگر به اندازه گذشته امکان دور هم بودن و برقراری ارتباطات خانوادگی امکانپذیر نیست، این میزها فرصت خوبی را فراهم میکنند تا اعضای خانواده غذای خود را در محلی آرامشبخش مثل خانه سرو کنند و تمایل بیشتری برای گفتگو باهم داشته باشند.
امروزه اکثر نوجوانان به دلیل کلاسهای آنلاین و یا انجام پروژههای دورکاری ساعات متمادی در اتاق خود سپری میکنند، با استفاده از میزهای ناهار خوری ژاپنی میتوانید آنها را تشویق به حضور در جمع خانوادگی خود کنید.
برای خرید میز کوتاه ژاپنی به چه نکاتی توجه کنیم
مواد اولیه
تولیدکنندگان ژاپنی چابودای (میز ناهار خوری ژاپنی اصل) چوب مناسب را با دقت و وسواس خاص انتخاب میکنند و قبل از بریدن چوب به اندازهها و شکلهای مختلف، آن را بررسی میکنند تا هرگونه نقص را از بین ببرند. ممکن است در بازار چابودایهای دستساز مختلفی که از مواد اولیه گوناگون مانند چوب درخت کاج، چوب درخت بلوط و رنگهای مخصوص چوب ساخته شدهاند را پیدا کنید. بهتر است میز را از یک عتیقهفروشی یا فروشگاه معتبر که از مواد اولیه باکیفیت برای ساخت چابودای استفاده میکند، خریداری کنید.
طراحی و اندازه
فضای موجود در اتاقتان اندازه چابودای شما را معین میکند. برای خانوادهای پرجمعیت میتوانید یک میز ناهار خوری پایه کوتاه ژاپنی با اندازه بزرگ تهیه کنید. این میزها معمولا در طرحهای مختلف ساخته میشوند. همانطور که گفته شد چابودایهای گرد و مربعی نیز در بازار وجود دارند.
قابلیت جابجایی
چقدر میز ناهار خوری ژاپنی شما قابل حمل است؟ شما میتوانید به راحتی این سوال را با وزن و قابلیتهای تا شدن میزتان پاسخ دهید. یک چابودای تاشو برای جابجا کردن در خانه و یک محیط کوچک بسیار مناسب است.
رنگ و روغن کاری
لاک الکل که به عنوان جلا نیز شناخته میشود، عنصر مناسبی برای رنگ کردن است و بر روی برخی چابودایها استفاده میشود. استفاده از این ماده باعث میشود تمیز کردن میز راحتتر شود و همچنین به ارزش زیباییشناسی میز میافزاید. برخی صنعتگران از لایههای مختلف جلا استفاده میکنند تا رنگهای مختلفی را به وجود آورند.
استفاده از روغن جلا میز ناهار خوری زمینی شما را مجللتر میکند. روغن جلا باعث میشود رنگ اصلی میز شما به درستی دیده شود و ظاهر بسیار بهتری داشته باشد. روغن کاریهای روی میزهای ناهار خوری ژاپنی ظاهری طبیعی به میز میدهند. حتی بعضی از روغنها با بو و اسانس سرو تولید میشوند که شما را بسیار تحت تاثیر قرار میدهند.
انواع میزهای ژاپنی کدامها هستند؟
چابودای
همانطور که قبلا هم توضیح دادیم، این میز ناهار خوری پایه کوتاه ژاپنی در این کشور بسیار معروف هستند و در اکثر خانههای ژاپنی دیده میشوند. تئوریهای بسیاری در مورد منشا نام چابودای وجود دارد. برخی میگویند از کلمه چا، که به معنی چای است، نشات گرفته است. اما بحثهایی در مورد اینکه کلمه چابودای از کلمه چینی به معنی “نشستن پشت میز” نیز، شده است.
کوتاتسو
کوتاتسو اساسا شبیه میز ناهار خوری ژاپنی (چابودای) است، اما چهارچوب آن توسط یک پتوی سنگین یا فوتون پوشیده شده که روی آن رومیزی قرار میگیرد. میز دارای یک منبع گرما است که زیر آن قرار میگیرد. در اکثر کوتاتسوها، گرمکن برقی معمولا به خود میز متصل میشود. به طور سنتی، کوتاتسو شاید خیلی شیک و خوش استایل نباشد؛ اما بسیار کارآمد است. همین دلیل باعث میشود احتمالا انتخاب مناسبی برای استفاده در طول سال نباشد.
در حال حاضر وسایل گرمایشی نسبت به گذشته کوچکتر شدهاند و بیشتر به صورت مخفی در منازل یا محل کار به کار میروند، بنابراین کوتاتسو از نظر زیبایی در طراحی، در سهم خودش به یک رقیب اصلی برای میز و صندلی قهوه خوری تبدیل شده است. زیرا علاوهبر میز ناهار خوری یا میز قهوهخوری گرمکننده پای شما هم است. در کل شاید در ظاهر برای خرید کوتاتسو پول بیشتر هزینه کنید. اما با در نظر گرفتن تمام امکاناتی که به شما ارائه میشود از جمله سیستم گرمایی، کاملا ارزش هزینه کردن را دارد.